O Level Python MCQ-1

Python MCQ Part-1

Q 1 – What is a correct syntax to output “Hello World” in Python?

  1. echo “Hello World”
  2. p “Hello World”
  3. print “Hello World”
  4. echo “Hello World”


Answer : (C) print “Hello World”

Explanation : None

Q 2 – What is the maximum possible length of an identifier?

  1. 16
  2. 32
  3. 64
  4. None of these


Answer : (D) None of these

Explanation : The maximum possible length of an identifier is not defined in the python language. It can be of any number.

Q 3 – Who developed the Python language?

  1. Zim Den
  2. Guido van Rossum
  3. Niene Stom
  4. Wick van Rossum


Answer : (B) Guido van Rossum

Explanation : Python language was developed by Guido van Rossum in the Netherlands.

Q 4 – In which year was the Python language developed?

  1. 1995
  2. 1972
  3. 1990
  4. 1989


Answer : (D) 1989

Explanation : None

Q 5 –  In which language is Python written?

  1. Java
  2. C
  3. C++
  4. .Net


Answer : (B) C

Explanation : Python is written in C programming language, and it is also called CPython

Q 6 – What will be the output of the following code snippet?
print(2**3 + (5 + 6)**(1 + 1))

  1. 129
  2. 8
  3. 121
  4. None of these


Answer : (A) 129

Explanation : The above code will print 129 by following the BEDMAS rule of operator precedence.

Q 7 – What will be the datatype of the var in the below code snippet?
var = 10
print(type(var))
var = “Hello”
print(type(var))

  1. str and int
  2. int and int
  3. str and str
  4. int and str


Answer : (D) int and str

Explanation : None

Q 8 – How is a code block indicated in Python?

  1. Brackets.
  2. Indentation
  3. Key
  4. None of these


Answer : (B) Indentation

Explanation : None

Q 9 – What will be the output of the following code snippet?
a = [1, 2, 3]
a = tuple(a)
a[0] = 2
print(a)

  1. [2, 2, 3]
  2. (2, 2, 3)
  3. (1, 2, 3)
  4. Error.


Answer : (D) Error.

Explanation : Since we convert a to a tuple and then try to change its content, we will get an error since tuples are immutable.

Q 10 – What will be the output of the following code snippet?
print(type(5 / 2))
print(type(5 // 2))

  1. float and int
  2. int and float
  3. float and float
  4. int and int


Answer : (A) float and int

Explanation : None

Also Read :

हेलो दोस्तों अगर आपको किसी प्रकार की समस्या हो रही है या आपका कोई सवाल अथवा सुझाव है तो हमें कमेंट बॉक्स में जरूर बताएं

Leave a Reply

Your email address will not be published.